Jawi: ۏيسک code: is deprecated , Sanskrit: वैशाखcode: sa is deprecated Vaiśakha) merupakan hari terpenting diraikan penganut agama Buddha memperingati hidup pengasas ajaran mereka iaitu Siddharta Gautama Buddha dalam peringkat-peringkat penting beliau iaitu kelahirannya di Lumbini, pencapaian kecerahan agung selepas sekian lama bertapa dan kemangkatannya di Kusinara. Perayaan ini disambut luas serata Asia Selatan, Tenggara dan Timur
Perayaan ini dinamakan sempena tempoh Vaiśakha yang jatuh antara bulan-bulan April dan Mei dalam takwim qamari yang pernah digunakan di India suatu ketika dahulu, ia masih dikekalkan sebutan sedemikian dalam aliran Mahayana. Ia turut disetempatkan sebutan seperti berikut:
Tradisional Semasa Hari Wesak Keunikan Rasa Dan Budaya title=Jom Kenali Makanan Tradisi Orang Borneo! style=width:100%;text-align:center; onerror=this.onerror=null;this.src='https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRrAKwmxLuBkGfyIfR5YxcMUs5u_OLx-EXjlT3fXJx34QAXEd-VvzqSt2iA8HqNZNxmfj8&usqp=CAU'; />
Lazimnya, penganut ajaran Buddha akan mengunjungi kuil atau vihara Buddha pada waktu pagi untuk memberikan penghormatan kepada Buddha; mereka mengibarkan panji agama yang melambangkan ajaran pegangan mereka serta mengalunkan nyanyian mengukuhkan Tiga Permata yang menjadi tiang rukun anutan mereka yakni Buddha, Dhamma dan Sangha.
E Folio Perayaan Perayaan Disambut Oleh Masyarakat Malaysia: Perayaan Malaysia
Para pengunjung mempersembahkan pemberian ringkas seperti bunga, lilin dan colok dan di kaki patung-patung Guru Agung mereka; barangan bunga yang cepat layu sepertimana cepat terbakarnya lilin dan colok melambangkan pendeknya usia hayat manusia yang mesti diingati.
Para sami membaca kitab Sutra. Selepas itu penganut Buddha akan bersembahyang dan melepaskan burung merpati. Hari Wesak juga merupakan hari memberi makan kepada orang miskin dan sedekah kepada para sami.
Di Malaysia, umat Buddha memulakan sambutan mereka di fajar hari di mana mereka berpusu-pusu mengunjungi kuil untuk bertafakur mengucapkan mantera astasila sambil menyumbangkan makanan kepada para sami sambil ada yang giat bersembahyang.
Karangan Contoh Pmr Dan Spm By Zaiton Zaba
Di Singapura, terdapat beberapa tempat yang menjadi tumpuan perayaan Wesak, iaitu kuil Kong Meng San Phor Kark See di Bishan dengan upacara penebusan dosa Tiga Langkah Satu Sembah (Cina Ringkas: 三步一拜 code: zh is deprecated ; pinyin: sānbù yibài) unik dilakukan para pengikut
Pada zaman dahulu, banyak tarikh yang ditetapkan mengikut cara tradisi dari satu tempat ke satu tempat yang lain. Penyambutan ini diseragamkan secara rasmi hasil suatu perjumpaan para anggota Persaudaraan Buddha Sedunia di Sailan British (kini Sri Lanka moden) tahun 1950 dengan restu Maharaja Gyanendra dari Nepal:
Sidang Persaudaraan Buddha Sedunia ini merakamkan perhargaan yang sepenuhnya kepada tindakan mulia yang telah diambil oleh Duli Yang Teramat Mulia Maharaja Nepal dalam mengisytiharkan hari bulan purnama Wesak sebagai satu hari cuti umum di Nepal. Pada masa yang sama, persidangan ini dengan ikhlasnya meminta semua ketua kerajaan yang negaranya yang mempunyai penduduk agama Buddha sama ada ramai atau sedikit agar mengambil langkah mengumumkan hari bulan purnama di dalam bulan Mei sebagai Hari Cuti Umum memperingati Buddha yang diakui umum sebagai salah seorang penyumbang bakti yang terbesar kepada umat manusia.[8][3]
Lima Tempat Makan Di Muar Yang Anda Mesti Cuba
Perayaan Wesak moden jatuh dengan munculnya bulan purnama. Sekiranya dua purnama yang dicerapkan bakal muncul pada tempoh yang sama, maka pihak sangha akan merayakan pada salah satu daripadanya: ada yang merayakan Wesak pada purnama pertama (termasuk Sri Lanka, Cambodia dan Malaysia) dan ada yang merayakan Wesak pada purnama kedua.
Tarikh-tarikh yang dihitung untuk perayaan hari ini sejak 2001 sehingga kini (dalam kurun ke-26 antara 2500–2599 dalam takwim Buddha) adalah seperti berikut:
Tathāgata · Hari Jadi · Empat cerapan · Ciri fizikal · Jejak · Ikonografi · Filem · Mukjizat · Keluarga: (Suddhodana (bapa) · Maya (ibu) · Yasodhara (isteri) · Rahula (anak lelaki)) · Tempat-tempat yang dihuni oleh Buddhal · Buddha dalam agama dunia
Kudapan Unik & Makanan Tradisi Untuk Tadau Kaamatan & Hari Gawai
Tiga Tanda Kewujudan: (Ketidakkekalan · Deritaan · Bukan Diri) · Keasalan Bersandar · Lima Aggregat · Karma · Kelahiran semula · Saṃsāra · Saṅkhāra · Kecemaran · Kejahilan · Perdambaan · Lima Halangan · Sepuluh Belenggu · Fakulti · Makrifat) · Parinirvana · Keituan · Doktrin dua kebenaran · Kekosongan · Budicita · Budisatwa · Sifat Buddha · Arus fikiran · Dzogchen
Perlindungan · Sembahyang · Puja: (Persembahan · Bertiarap · Berdikir) · Merit · Paritta · Kemurahan hati · Penzahidan · Kesusilaan: (Ajaran · Ikrar Bodhisatva · Patimokkha) · Latihan Tiga Kali Ganda: (Akhlak · Penumpuan · Kebijaksanaan) · Empat Pematuhan Ketuhanan: (Kebaikan hati · Belas Kasihan · Kegembiraan bersimpati · Ketenangan) · Kesempurnaan · Sifat untuk Mencapai Makrifat · Tujuh Faktor Makrifat · Asas Kuasa · Lima Kekuatan · Kepercayaan · Usaha (Empat Usaha Yang Betul) · Kesedaran (Satipatthana) · Jhāna (Dhyāna) · Bhavana · Tafakur: (Kammaṭṭhāna · Ingatan · Smaran · Kesedaran Penafasan · Tafakur Ketenangan · Tafakur Wawasan · Shikantaza · Zazen · Kōan · Mandala · Tonglen · Tantra)
Sami/Biksu/Biku/Bikuni · Sami pelatih · Biarawati pelatih · Anagarika · Ajahn · Sayadaw · Mahaguru Zen · Roshi · Lama (Buddhisme) · Rinpoche · Geshe · Tulku · Anggota isi rumah · Pengikut bukan sami · Pengikut
Itqan: Pengetahuan Umum Terhadap Industri makanan Halal di Melaka
Gautama Buddha · Sāriputta · Mahamoggallāna · Ananda · Maha Kassapa · Anuruddha · Mahakaccana · Nanda · Subhuti · Punna · Upali · Mahapajapati Gotami · Khema · Uppalavanna · Buddhaghosa · Nagasena · Bodhidharma · Nagarjuna · Asanga · Vasubandhu · Atisha · Padmasambhava · Dalai Lama
Theravada · Mahayana: (Zen · Tanah Suci · Tiantai · Nichiren · Madhyamaka · Yogacara) · Vajrayana: (Agama Buddha Tibet · Shingon) · Sekolah agama Buddha awal · Pramazhab agama Buddha · Sifat asas yang menyatukan Theravada dengan Mahayana
Bangladesh · Bhutan · China · India · Indonesia · Jepun · Kemboja · Korea · Laos · Malaysia · Mongolia · Myanmar · Nepal · Pakistan · Rusia · Singapura · Sri Lanka · Taiwan · Thailand · Tibet · Vietnam · Negara Barat: ( Amerika Syarikat · Australia · United Kingdom)
Makanan Terlazat Di Malaysia
Garis masa · Majlis agama Buddha · Sejarah agama Buddha di India · Kemerosotan agama Buddha di India · Ashoka Agung · Buddhisme Yunani · Agama Buddha dan dunia Rom · Penyebaran agama Buddha menerusi Jalan Sutera
Abhidharma · |Logik · Buddhologi · Eskatologi · Kenyataan · Tuhan · Humanisme · Engaged Buddhism · Sosialisme · Anarkisme · Ekonomi · Atomisme · Evolusi · Keseksualan · Kehomoseksualan · Etika · Empat belas soalan yang tidak dapat dijawab
Seni · Seni Buddha Yunani · Puisi · Arca Buddha · Budai · Simbolisme: (Dharmacakra · Bendera · Bhavacakra · Thangka) · Roda mantera · Tasbih · Mudra · Mantera (Om mani padme hum) · Muzik · Hari Kelepasan: (Vesak · Magha Puja · Uposatha) · Tempat mencari ketenangan pada musim hujan · Jubah biarawan · Seni bina: (Wihara · Wat · Stupa · Pagoda · Seni kuil dan seni bina Thailand) · Ziarah: (Lumbini · Bodh Gaya · Sarnath · Kushinagar) · Pokok Bodhi · Kuil Mahabodhi · Kalendar · Masakan · Vegetarianisme
Makanan Warisan Untuk Hari Raya
Keturunan · Maitreya · Avalokiteśvara (Guan Yin) · Amitābha · Brahmā · Māra · Dhammapada · Vinaya · Sūtra · Hinayana · Bahasa suci: (Bahasa Pali · Bahasa Sanskrit) · Ceramah Dharma · Kalpa · Pengetahuan lanjutan · Kuasa supernormalBorneo yang meliputi negeri Sabah, Sarawak, dan juga Wilayah Persekutuan Labuan sentiasa menjadi pilihan kita untuk mengeksplorasi Malaysia. Dengan tanah yang mempunyai pelbagai tarikan serta pemandangan yang begitu memukau mata sangat menenangkan jiwa. Tak lupa juga dengan makanan yang sangat unik untuk dicuba ketika berada di sana.
Mungkin makananan yang biasa korang dengar adalah seperti Ambuyat, Laksa Sarawak, Mee Kolok dan semestinya yang popular Kek Lapis sudah biasa dirasai terutamanya kepada orang Semenanjung. Tapi, bagaimana pula dengan makanan yang lain?
Nama panjangnya Hinava Ginapan dan merupakan salah satu makanan tradisional yang popular bagi kaum Kadazan-Dusun. Kebiasaanya hidangan ini akan disediakan ketika majlis istimewa seperti perkahwinan dan utamanya ketika perayaan Tadau Kaamatan di Sabah. Ramuan makanan ini cukup mudah, ia dihasilkan daripada isi ikan segar yang kemudiannya dicampurkan dengan parutan biji buah bambangan, cili merah, halia, bawang merah, limau kapas dan garam.
Sambutan Hari Wesak Lambang Kebebasan Beragama
Mesti ada yang sudah pernah mencuba latok, ia merupakan makanan tradisi di perkampungan suku kaum Bajau Laut di Semporna, Sabah. Latok merupakan makanan dari jenis rumpai laut. Jangan risau, makanan tersebut selamat untuk dimakan kerana dipercayai mempunyai khasiat yang baik kepada sesiapa yang memakannya seperti mengawal paras gula dalam darah dan menguatkan tulang dan sendi. Ia boleh dimakan begitu sahaja ataupun dicampur bersama nasi, lauk, dan sayur untuk pelbagaikan lagi.
‘Manok’ bermaksud ayam manakala ‘Pansoh’ merujuk kepada dimasak dalam buluh. Cara penyediaannya sama seperti lemang di mana isinya akan dimasukkan ke dalam buluh dan dimasak di atas bara api. Makanan tradisi ini berasal daripada kaum Iban dan Bidayuh yang selalunya dimasak ketika majlis keramaian seperti Hari Gawai dan juga jamuan keluarga.
Barobbo adalah bubur nasi jagung yang merupakan makanan tradisi suku kaum Bugis di Sabah terutamanya di daerah Sandakan dan Tawau. Dahulu barobbo akan dimasak dengan jagung pulut tetapi sekarang ada juga yang menggunakan jagung manis untuk rasa yang lebih enak. Seperti kebanyakan bubur, ia sangat sesuai dimakan ketika masih panas.
Keunikan Makanan Tradisi Sabah
Biskut sagu ini merupakan makanan tradisional kaum Melanau di Sarawak. Ianya diperbuat daripada tepung sagu, kelapa, gula, dan telur. Tebaloi juga boleh didapati dengan lpelbagai jenis perisa dan warna yang berbeza. Setelah siap diadun dan dibentuk rata, tebaloi akan dipanggang menggunakan kayu api untuk mendapatkan rasa asli daripada asap tersebut.
Kaum Melanau memiliki makanan tradisi yang popular iaitu umai yang digemari oleh semua penduduk di Sarawak. Ianya diperbuat daripada potongan kecil isi ikan mentah yang diperap bersama limau, bawang merah, cili, dan bahan perasa yang lain. Biasanya, ikan dan udang akan menjadi bahan utama untuk umai dan sedap dimakan setelah disimpan di dalam peti sejuk.
Terasa lapar tak? Bolehlah cuba nanti ketika korang berpeluang menjejakkan kaki di Borneo untuk merasai sendiri keunikan makanan tradisi ini. Walaupun sekarang masih belum masa yang sesuai untuk terbang ke sana, apa kata korang cuba masak sahaja di rumah! Alang-alang merasai menu yang lain dapatlah juga kembangkan bakat memasak, ye tak ya?
Perpaduan Dalam Keepelbagaian
HO CHI MINH CITY, 7 September 2023: Congratulations to AirAsia for maintaining its impressive winning streak at this year’s World Travel Awards (WTA) Asia and
The spirit of celebration soars to new heights as Santan, AirAsia’s flourishing F&B brand, embarks on a joyous partnership with A.Cross Creations, marking the launch
Step into the time machine of enchantment, folks! Kuala Lumpur is throwing a cosmic celebration that’s hotter than a fire-breathing dragon riding the full moon’s
Tabikaku: February 2014
AirAsia X has ramped up its partnership with Sydney’s renowned City2Surf event, which took place on August 13th, 2023. This event, famously recognized as the
Komentar